7 Tips tegen acne

Wereldwijd hebben zo’n 17 miljoen mensen last van een vorm van acne. Je bent dus zeker niet de enige, maar het kan wel heel vervelend zijn. Gelukkig is er wat aan te doen! In dit artikel delen wij de beste tips met je.

Wat is acne?

Acne is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Door overmatige talgproductie raken de poriën verstopt waardoor er puistjes of mee-eters ontstaan. Meestal wordt acne veroorzaakt door een hormonale verstoring. Daarom komt het ook het meest voor tijdens de pubertijd. Naast hormonen zijn er ook een aantal externe factoren die invloed hebben op het ontstaan van acne, zoals stress, voeding en het gebruik van de verkeerde cosmetica producten.

De behandeling van acne

Voordat je begint met het behandelen van de acne is het belangrijk dat je weet wat voor soort acne je hebt. Hiervoor kun je het best langs gaan bij een huidtherapeut of dermatoloog. Bij Huidpraktijk Ilona kun je langskomen om vrijblijvend een huidscan te laten doen. Zo zoeken we uit welke vorm van acne jij hebt en wat daarvoor de beste behandeling is.

 

 

Dit kun je zelf doen:

1. Kijk uit met cosmeticaproducten
Veel cosmeticaproducten bevatten alcohol en chemische geur- en kleurstoffen. Deze stoffen drogen de huid uit, wat de acne verergert. Gebruik zo weinig mogelijk make-up en kies voor make-up op waterbasis. Verwijder je make-up elke avond met een speciale make-up reiniger.

2. Was je gezicht niet met heet water
Door je gezicht te wassen met te heet water droog je je huid uit. Dit stimuleert de talgklieren en zorgt voor nog meer ophoping van talg. Ook koud water is niet goed voor je huid en kan zorgen voor irritaties. Daarom kun je je huid het best wassen met lauwwarm water.

3. Reinig en exfolieer je gezicht met de juiste producten
Vaak wordt gedacht dat voor acne een intensieve reiniging nodig is, maar dit is niet het geval. Hierdoor neemt de talgproductie namelijk toe, waardoor de poriën sneller verstopt raken en de acne toe zal nemen. Kies voor natuurlijke producten zonder alcohol en chemische geur- en kleurstoffen. Een goede reiniger is de Image Skincare clear cell Clarifying Gel Cleanser. Deze reiniger bevat salicylzuur die ontstekingen verhelpt. Gebruik de reiniger 2 keer per dag voor het beste resultaat!
Naast reinigen is het belangrijk om je huid de exfoliëren. Dit verwijderd dode huidcellen en zorgt voor een gladde huid. Ook hier is een exfoliant met salicylzuur het beste. We raden de scrub van Imagine Skincare aan; de Clear Cell Clarifying Scrub.

4. Knijp puistjes niet uit
Het is heel verleidelijk, maar zeker niet verstandig om je puistjes uit te knijpen. Je drukt namelijk de talg dieper de huid in waardoor de kans op een ontstekingsreactie groot is. Hierdoor verergeren de puistjes alleen maar, terwijl dat juist is wat je wilt vermijden.

5. Slaap genoeg en vermijd stress
Genoeg slaap is voor veel dingen belangrijk, zo ook voor je huid. Bij een tekort aan slaap maakt ons lichaam meer cortisol aan, wat zorgt voor meer talgproductie en zo meer puistjes. Ook door stress maakt ons lichaam meer cortisol aan. Probeer daarom te ontspannen en regelmatig een moment voor jezelf te nemen!

6. Verschoon je kussensloop
In je slaap komen er veel bacteriën en dode huidcellen vrij op je kussen. Deze komen later weer terug op je huid, terwijl je na het reinigen juist je huid schoon wilt houden. Probeer je kussensloop daarom ten minste een keer per week te verschonen om extra irritaties en infecties te voorkomen.

7. Maak je make-up kwasten regelmatig schoon
Ook make-up kwasten en sponsjes zijn een bron van bacteriën. Niet alleen zitten ze onder met make-up resten, ook huidschilfertjes en andere bacteriën blijven eraan kleven. Deze gebruik je elke dag opnieuw op je gezicht, dus het is belangrijk om ze goed schoon te houden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld speciale spray gebruiken of ze uitspoelen met zeep.

Wil je meer weten over de Image Care Skincare producten? Klik dan hier of kom langs voor meer informatie!