Nadat een wondje is genezen herstelt je huid weer. Normaal gesproken blijft er dan een redelijk onopvallend litteken over. Maar soms wordt de wondgenezing verstoord, met een afwijkend en opvallend litteken als gevolg. Zo’n litteken stoort je niet alleen qua uiterlijk, ook kan hij jeuken of zelfs pijn doen. Gelukkig is het mogelijk om littekens te laten verwijderen. Hiervoor kun je terecht bij Huidpraktijk Ilona in Ommen. Op deze pagina lees je er meer over, maar eerst leggen we je uit welke littekens er zijn en hoe een litteken ontstaat.

Hoe ontstaat een afwijkend litteken?

Als je huid herstelt van een wondje dan ontstaat er een klein litteken, dat is heel normaal. Waarom de wondgenezing verstoord en er een afwijkend litteken ontstaat, kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een infectie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Daarbij genezen wonden om sommige plekken van je lichaam moeilijk. Ook speelt het een rol hoe erg de huid beschadigd is. Hoe groter de wond, des te langer het duurt om te genezen en des te groter de kans op een zichtbaar litteken.

Soorten littekens

Er bestaan vier soorten littekens:

  1. ‘Gewone’ littekens: de meeste littekens zijn ‘gewone’ littekens. De wond is eerst op normale wijze hersteld en een blijft een litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje is vaak wit van kleur of juist donkerder dan je normale huidskleur.
  2. Atrofische littekens: bij een astrofysisch litteken is de huid onder het litteken afgenomen, waardoor het litteken vaak erg dun en ingetrokken is.
  3. Hypertrofische littekens: hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Zo’n soort litteken ontstaan doordat er te veel collageen weefsel is gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid.
  4. Keloïdale littekens: keloïdale littekens lijken op hypertrofische littekens, maar het verschil is dat ze over de grenzen van het wondgebied heengroeien. Deze littekens ontstaan vaak na een trauma en komen vaker voor bij mensen met een donkere huidskleur.
Hypertrofisch litteken

Hypertrofisch litteken

keloid litteken

keloid litteken

Littekens verwijderen

Bij Huidpraktijk Ilona kun je terecht om je littekens te verwijderen. Er zijn een aantal methodes die huidtherapeute Ilona toepast, namelijk:

  • Littekenmassage
  • Manuele lymfedrainage (effectief voor pijn en vocht)
  • Tape en siliconenpleisters
  • Peelings (vooral voor acnelittekens)
  • Micro-needling

Het verschilt per soort litteken en per type huid welke methode het meest effectief is. Vaak is de keuze een combinatie van verschillende behandelingen, we noemen dit ook wel littekentherapie.Wil je weten welke behandeling geschikt is voor jou? Maak gerust een afspraak voor een gratis kennismaking bij Huidpraktijk Ilona. Zodat je straks weer kunt genieten van je egale en stralende huid!