Therapeutische elastische kousen

Steunkousen oftewel therapeutische elastische kousen kunnen worden aangemeten bij Huidtherapie Ommen. Bij de meeste mensen worden therapeutische elastische kousen aangemeten na aanleiding van een verwijzing van de huisarts of specialist.

Welke kous voor u het beste is, hangt af van het voorschrift van de arts en welke omvangsmaten je benen of armen hebben. Met jouw persoonlijke voorkeur zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden.  Vervolgens worden je steunkousen besteld. Meestal worden de steunkousen binnen  1 à 2 weken op de praktijk geleverd.

Neem contact op

Elastische kousen geven de benen en armen steun van buitenaf. De druk die de kousen geven stimuleert de terugstroming van het bloed en lymfe zodanig dat de vochtophopingen in de benen of armen verminderen of niet meer terugkeren. Het is goed om in de kousen veel te bewegen, zoals wandelen of fietsen. De spieren masseren dan van binnenuit extra tegen de aderen en lymfevaten waardoor de afvoer nog beter wordt gestimuleerd.

Therapeutisch elastische kousen (TEK) kunnen worden aangemeten wanneer je klachten heeft zoals onder andere spataderen, trombose, lymfoedeem, vochtophopingen en rusteloze benen. Daarnaast kunnen therapeutische elastische kousen aangemeten worden bij zwangere vrouwen of bij mensen met een staand beroep. En als je pijnlijke, vermoeide benen hebt, kunnen therapeutische elastische kousen ook een uitkomst bieden. Er zijn mensen die tijdens een lange auto- bus- of vliegreis last krijgen van dikke enkels en voeten. Ook dan is het raadzaam om kousen te dragen.

Als onderdeel van de oedeemtherapie worden vaak kousen aangemeten. Dit kan alleen nadat het vocht niet meer verder afneemt en als er sprake is van een stabiele situatie. De kous geeft een bepaalde druk op het aangedane gebied en zorgt ervoor dat het behaalde resultaat behouden blijft en dat er niet opnieuw vocht optreedt.

Bij een medische indicatie worden meestal 2 paar/stuks steunkousen vanuit de basisverzekering vergoed. Voor meer informatie over vergoedingen van je steunkousen en/of aan- en uittrekhulpen adviseren wij contact op te nemen met je zorgverzekeraar.